Club Goud wil ouderen zo lang mogelijk verbonden houden met de maatschappij. Dat doen ze met bijzondere concepten en met training en advies aan zorgprofessionals. Anne-Mieke Penders sprak met oprichter Moniek van Daal en stagiaire Britt Rutgers.
Lekker kletsen bij een kopje thee
Moniek is in 2017 gestart met Club Goud. Ze vond het altijd al leuk om dingen op te zetten en te ontwikkelen. Na haar studie Communicatie is ze als zelfstandig ondernemer op het gebied van communicatie aan het werk gegaan, maar ze is ook altijd als vrijwilliger actief geweest naast haar betaalde werk. Moniek: “Ik ga al jaren in woonlocatie Boszicht langs bij ouderen die graag wat meer bezoek krijgen. Lekker kletsen bij een kopje thee, dat is leuk voor de oudere, maar ook voor mijzelf. Het is heel waardevol om iemand te ontmoeten die in zo’n andere levensfase zit en uit een andere omgeving komt dan jijzelf. Die ouderen vertelden mij dat het met het ouder worden moeilijk is binding te houden met de omgeving en de maatschappij. Dat gaf hen het gevoel niet meer mee te doen. Dat zette mij aan het denken en daar heb ik iets mee gedaan. Wij hebben de samenleving zo georganiseerd dat kinderen bij kinderen en ouderen bij ouderen verblijven. Maar misschien hoeft dat helemaal niet, je kunt die grenzen ook doorbreken. Daar ben ik mee aan de slag gegaan.
Buiten de lijntjes kleuren
De ouderenzorg is erg naar binnen gericht, mensen zijn niet gewend om voor hulp naar buiten te kijken. Het verbinden van ouderenzorg met kunst, mensen activeren om iets te doen, de verbinding zoeken met de maatschappij: daar gaat het om bij de concepten en projecten van Club Goud. De Pop-up-expo verbindt bijvoorbeeld musea zoals het Noordbrabants museum met verpleeghuizen. We brengen vijf grote reproducties van de topstukken uit de collectie van een deelnemend museum naar het verpleeghuis. Zo kan iedereen de kunst van dichtbij bekijken. Bij de Expo horen ook mooie programmaboekjes met uitleg en opdrachten. Hiermee worden ouderen aan het denken gezet en aangemoedigd om met elkaar te praten over de kunstwerken. Als je als verpleeghuis hiermee aan de slag wil gaan, dan moet je de meerwaarde ervan inzien. Het is misschien ook wel een beetje eng, je kleurt hiermee namelijk buiten de lijntjes. Maar het heeft een positief effect op de bewoners. En zelfs op het bereiken van vrijwilligers, wat ook belangrijk is nu het aantal vrijwilligers zo terugloopt. Zo wordt je woon-zorglocatie een aantrekkelijke plek om te zijn voor bewoners, personeel en vrijwilligers.”
80+ Vrijwilligerscentrale
De vrijwilligerscentrale voor 80-plussers is een nieuw concept. Stagiaire Britt vertelt: “Een dame belde ons dat ze vrijwilliger wilde worden bij Club Goud. Wij dachten dat het om een jongere ging, maar het was een dame van 88 jaar. Dat zette ons aan het denken, blijkbaar hadden wij zelf ook onbewuste vooroordelen. Maar deze dame was er nog lang niet aan toe om vrijwilligers voor haar te laten zorgen. Dat zette ons op het spoor van de 80+ Vrijwilligerscentrale, die inmiddels verder gaat onder de naam ‘Heel Holland Helpt‘. We hebben interviews gehouden met verschillende ouderen en gevraagd wat ze zouden willen doen. Die ideeën zijn we nu aan het uitwerken. Op dit moment zijn we een aantal boxen aan het maken, waarmee de vrijwilligers kaarten kunnen maken voor mensen die in het CWZ zijn opgenomen. Het is mooi te zien dat er ouderen zijn die tot op hoge leeftijd dingen doen voor anderen, of het nu gaat om het maken van kaarten voor mensen die ziek zijn of het deelnemen aan de landelijke Raad van Ouderen. Ze zijn zinvol bezig voor anderen en halen er zelf ook veel plezier en voldoening uit.”
Blij dat ik dit werk als vrijwilliger mag doen
Moniek geniet met volle teugen van haar werk: “Ik ben heel blij dat ik iets mag doen wat mij zo aan het hart gaat.” En ze is erg blij met de samenwerking met Netwerk 100: “Het is heel waardevol om de leden van het Doelgroeppanel te spreken en feedback van hen te krijgen. Het idee van de vrijwilligerscentrale voor 80-plussers kwam vanuit het Doelgroeppanel. Het is leuk om zoveel enthousiaste ouderen te ontmoeten en te zien dat ze tijd voor ons vrij maken.” Meer over de concepten van Club Goud is te lezen op de website www.clubgoud.com.